Unge klimaaktivister går i fælles front for bæredygtige byer

Nutidens forbrug - Fremtidens problemer

Udstillingen "Nutidens forbrug - Fremtidens problemer" er et nyt format og meget mere end en udstilling. Det er en aktivistisk platform: En scene, et frirum og et fællesskab, hvor alle kan mødes og engagere sig i FN's verdensmål nummer 11 og bæredygtige byer og lokalsamfund. Udstillingen gennemføres i samarbejde mellem DAC og Roskilde Festival. Alle under 26 år får gratis adgang til DAC i hele udstillingsperioden.

Det startede i Sverige med en ung pige, som strejkede for klimaet. På rekordtid satte 15-årige Greta Thunberg en bevægelse i gang, som bredte sig som ringe i vandet fra land til land. I december holdt Greta Thunberg tale på FNs Klimatopmøde og skar med få ord en hel generations mantra ud i pap: ”I stjæler vores fremtid”.

Gennem snart 50 år har Roskilde Festival skabt frirum til unge. DAC og Roskilde Festival går nu sammen om at skabe en udstilling med tilhørende eventprogram, som tager temperaturen på ungdomsengagementet i dag. Bekymringerne, idéerne, løsningerne.

Gratis adgang for alle under 26 år

Udstillingens hjerte er en pavillon af restmaterialer skabt af elever fra Roskilde Festival Højskole. I pavillonen spiller videoer med unge stemmer, der hver især kæmper for bæredygtige byer. I løbet af udstillingen danner pavillonen også scene for aktivistiske workshops, hvor unge lærer at få budskaber ud og koble personlige historier til FNs Verdensmål #11.

Pavillonen er et mødested til at diskutere og udvikle idéer om, hvordan vi som samfund kan sætte en ny dagsorden for klimadebatten. Netop derfor giver DAC gratis adgang til alle under 26 år i hele udstillingsperioden.

Test dit CO2-aftryk og hold kamptale på ølkassen

Omkring pavillonen udstilles en række banebrydende projekter fra unge hænder. UngEnergiengagerer unge i at standse klimaforandringerne. Her kan publikum blandt andet måle deres CO2 aftryk på et CO2-meter. Visionære afgangsprojekter fra arkitektskolerne i Danmark giver et indblik i løsningerne fra fremtidens arkitekter. Og i endnu et hjørne viser Turning Tables, hvordan de arbejder med at styrke marginaliserede grupper på tværs af kloden med musik og film som virkemiddel.

I løbet af udstillingen vil et stort eventprogram vække temaerne til live for alle, der vil engagere sig. Det foregår blandt andet på en overdimensioneret ølkasse på Bryghuspladsen, hvor der afspilles optagelser fra Ungdomsbureauets talerskole om alt fra hjemløshed til klimaangst. Stemmerne spiller 24 timer i døgnet, men sættes på pause, når en person stiller sig op og bruger sin egen stemme.

De voksende byer er en global udfordring

I dag er der nemlig mere end nogensinde før brug for, at vi alle bruger vores stemme og udviser engagement. I dag bor mere end halvdelen af verdens befolkning i byområder. I 2050 vil dette tal være steget til 6,5 milliarder mennesker, svarende til 2/3 af jordens befolkning. Den udvikling kræver, at vi udtænker helt nye løsninger. Kloden har i dag den største ungdomsgeneration i menneskehedens historie. Med 1,8 milliarder unge i alderen 13-25 er 20 % af klodens befolkningen unge. De er arvtagere af klimakrisen, og skal i fremtiden finde løsninger for en mere bæredygtig udvikling.

Nutidens forbrug – Fremtidens problemviser, at nutidens ungdomsgeneration går forrest og tager kampen op for en mere bæredygtig fremtid for vores fælles byer, som stadigt flere mennesker lever i.

Udstillingen ’Nutidens forbrug – Fremtidens problem’ er kurateret af Roskilde Festival i samarbejde med Dansk Arkitektur Center. Udstillingen af støttet af Realdania og Tuborgfondet.

LÆS MERE PÅ DAC.dk

Gå til dac.dk

Kommende events