Maj 2013 til december 2017

Byggeriet

Første spadestik til BLOX blev taget den 16. maj 2013. Her gik projektet ind i den mere aktive byggeperiode, der formelt blev afsluttet den 22. december 2017. Den 2. januar 2018 blev nøglerne officielt overdraget til de primære lejere, Dansk Arkitektur Center og BLOXHUB. Frem til første spadestik har ligget syv års arbejde med idéudvikling, programmering samt udarbejdelse af projektet, der startede da Realdania købte grunden af Ørestadsselskabet i 2005.

Læs mere om baggrunden for BLOX

Grunden

 • Historien om grunden

  Bryghusgrunden, hvor BLOX ligger, er historien om en hovedstad i konstant udvikling. Grunden er opstået gennem gradvise opfyldninger i havnen i 1660’erne. Det oprindelige byggeri fra 1772 var bryggeriet Kongens Bryghus, der med den industrielle udvikling efterhånden udvikler sig til et egentligt industrielt kompleks i 1870’erne. Omkring grunden udviklede byen sig også, især da Vester Voldgade i 1873 blev anlagt som en af byens vigtigste færdselsårer. Få år senere, i 1903, blev Det Kongelige Bibliotek opført.

  I 1923 var Bryghuset temmelig forfaldet og produktionen stoppede. Og i 1930’erne blev planerne for opførelsen af den nye Langebro udviklet, hvilket flytter det meste af trafikken fra Vester Voldgade til H.C. Andersens Boulevard.

  I 1941 bliver den første arkitektkonkurrence for nybyggeri på grunden udskrevet. Også dengang med krav om, at ”bebyggelsen skulle være grundens beliggenhed værdig og gerne med funktioner, der kunne have almen interesse for byen og være til gavn for en stor del af befolkningen”. Projektforslagene blev forkastet, da dommerkomiteen ikke mente, de løste opgaven tilfredsstillende.

  Bryghuset brændte i 1960. I de seneste mere end 50 år har området fungeret som både midlertidig legeplads og parkeringsplads. Ørestadsselskabet fik i 1994 overdraget grunden af staten. Og i 2005 købte Realdanias datterselskab Realdania By & Byg grunden.  

  bryghus_1760_download.jpg.jpg