Københavns nye cykel- og gangbro

Lille Langebro

Lille Langebro bliver en ny cykel- og gangbro, der skal skabe bedre vilkår for cyklister og fodgængere og bringe byen og havnen tættere sammen.

Ca. 40.000 cyklister benytter Langebro på hverdage. Lille Langebro bliver en nødvendig aflastning af trafikken på Langebro og i det hele taget et mere roligt og rekreativt alternativ. Det er vurderingen, at den ny cykel- og gangbro dagligt vil blive benyttet af ca. 12.000 gående og cyklister- og Københavns Kommune har haft en ny cykelforbindelse ved Langebro i kommuneplanen siden 2001.

Realdania har givet broen som en gave for at udvikle de rekreative kvaliteter og tilgængeligheden i den centrale del af Københavns Havn. Broprojektet gennemføres i et samarbejde mellem Realdania By & Byg (der er Realdanias datterselskab) og Københavns Kommune, og kommunen overtager broen og driften af broen efter indvielsen i efteråret 2019. 

Broen kommer til at ligge hvor den oprindelige Langebro lå fra slutningen af 1600-tallet og indtil begyndelsen af 1900-tallet. Med broen skabes en grøn og historisk forbindelse, der strækker sig fra Ørstedparken via Vester Voldgade til Christianshavns Voldanlæg og videre ud til Holmen.

Broen er tegnet af et internationalt team under ledelse af de britiske ingeniører BuroHappold Engineering med arkitekterne WilkinsonEyre og Urban Agency. Broens ”flydende tværsnit” giver broen sin udtryksfulde spændstighed. Den klare linjeføring over havnen giver et enkelt trafikalt flow mellem de to bydele, den skal forbinde. Og broens enkle design underlægger sig både de mange historiske anlæg i området samt de markante bygninger, der omgiver den.

Hvem skulle tegne Lille Langebro?

Projektkonkurrence

Realdania By & Byg udskrev i samarbejde med Københavns Kommune den 30. oktober 2014 en indbudt projektkonkurrence med udbud efter forhandling om en oplukkelig cykel- og gangbro over Københavns Havn lige nord for Langebro.

37 internationale og nationale teams søgte om at blive prækvalificeret. Det var alle teams af høj kvalitet. Fem teams blev herefter inviteret til at deltage i projektkonkurrencen, og i juni 2015 kunne vinderen Team BuroHappold Limited så kåres. Team BuroHappold er et internationalt team under ledelse af de britiske ingeniører BuroHappold Limited med arkitekterne WilkinsonEyre og Urban Agency.

Lille langebro set fra oven.jpg